Tuholaistorjunta Taisto Eronen Oytorjuntapalveluttunnista tuholaisettorjuntakuvauksettilaukset

 

 

 

 

 Tunnista tuholaiset

Rotat, hiiret ja myyrät

Haittalinnut

Hyönteiset
lutikat
torakat
ampiaiset
kärpäset
muurahaiset

Muut hyönteiset

Muut eläimet
etanat/kotilot
lepakot
oravat
näätäeläimet
villikanit

LUTEET

Lutikka

(Cimex lectularius)
Syöpäläinen


Lutikka on noin 5 mm pitkä, siivetön, väriltään vaalea tai tummanruskea ja aterian jälkeen tummanpunainen. Nuoremmat lutikat ovat aikuisen kaltaisia mutta pienempiä. Elämänsä aikana ne luovat nahkansa 5 kertaa ja joka vaiheessa niiden on saatava veriateria.       

Esiintyminen: Lutikat voi huomata tummista ulosteläikistä. Naaras munii 4 - 5 munaa päivässä, kaikkiaan n. 200 kpl esim. seinäpapereiden halkeamiin, huonekaluihin tai vuoteisiin. Aikuinen lutikka voi imeä 10:ssä minuutissa jopa seitsemän kertaa oman painonsa verran verta. Viileässä ilmassa lutikka voi sietää paastoa jopa 8 kuukautta. Lutikka kestää jopa  -18° C lämpötiloja. Lutikkakanta on moninkertaistunut 2000-luvulla ja niitä tavataan mm. kesäasunnoissa, joissa ne ilmeisesti talvehtivat lepakoiden pesissä. Mahdollisesti kesäasunnoissa pidettävä peruslämpö ja lämpenevät talvet eivät tapa lutikoita kuten aiemmin täysin kylmillään olevissa kesäasunnoissa tapahtui. Myös kerrostalohavainnot ovat yleistyneet huomattavasti. Lutikkatorjunnat ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi.
Haitat: pistojäljet ovat kutisevia näppylöitä, rakkuloita tai laajempia punaisia läiskiä riippuen henkilön herkkyydestä. Lutikka käy imemässä verta yöllä ja oireita ei aina osata yhdistää näihin piilotteleviin hyönteisiin, ennen kuin asunnosta löydetään esim. kuollut yksilö. Lutikoiden esiintyminen vähentää talon arvostusta merkittävästi. Lutikkamyrkytys on syytä toteuttaa heti ensimmäisen havainnon jälkeen.

Lisää lutikoiden torjunnasta

 

Rotat, hiiret ja myyrät   -   Haittalinnut   -  Hyönteiset  Muut tuhoeläimet

 

 


 
© 2010 Tuholaistorjunta Taisto Eronen Oy . puh. 010 420 5200 · Web design © TMD